keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Jaa että mikä Karnaluks?

Karnaluks on käsityöläisen taivas, märkä uni ja toteutunut haave. Neliömetreittäin leveys- ja korkeussuunnassa lankoja, nauhoja, nappeja, vetskareita, korutarvikkeita, you name it. Mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvita.

Karnaluks on oikeasti käsityötuotteiden tukku, johon myös tavallisella tallaajalla on pääsy ja taskussa käteistä. Kauppaan ei siis käy muoviraha missään muodossa. Mutta onneksi tämä oli jo ennen lähtöä tiedossa, niin ei päässyt yllätyksiä tapahtumaan.

Lähdin äitini kanssa päiväksi Tallinnaan, jo varhaisella aamulautalla. Molemmilla vetolaukut mukana, vaikka hiukan epäilytti, että tuskin niitä täytettyä saisimme. Turha pelko! Suuntasimme suorinta tietä satamasta taksilla tukkuun, vaikkei matka pitkä olekaan ja sinne pääsee myös raitiovaunulla. Osoite on muuten Hermanni 1, jos jotakuta kiinnostaa.

Minä jo tiesin entuudestaan mitä odottaa, mutta äidilleni paikka oli uusi. Kyllä siinä päiviteltiin hetken jos toisenkin tavaramäärää, joka hyllyiltä suorastaan pursusi syliin.

No ostinko mitään? Noooo, jotain ihan pientä. 56 kerää lankaa virkkaukseen ja neulomiseen, 5 ompelulankarullaa, laatikon ompelulangoille, 5 kerää pellavanarua, 3 muliinilankaa, vaateharjan, 3 kassin kahvat, tupsukone (vai mikä sen oikea nimi on?), kaksi virkkuukoukkua ja merkkauskynän varapatruunoineen. Ja 10 metriä pitsiä!

 Päivän saalis.


Lanka-galore.

Äidin ostoksista en ottanut kuvaa, mutta olihan niitäkin. Lankoja ja 10 metriä pellavakangasta. Eikä minun mielestäni 70 euroa kymmenestä metristä hyvälaatuista ja 150 cm leveästä pellavasta ole todellakaan paljoa.

Joku väitti, että hinnat ovat nousseet myös Karnaluksissa. Voi olla, mutta minulle ne ainakin olivat edullisia ja kalliimmat langat jätin suosiolla ostamatta. Mutta sain mitä hain, laadukkaita villalankoja (alpakkaakin) ja ihanan värisiä puuvillalankoja. Nekin olivat euron kerä. Eli ei todellakaan kallista, ainakaan Suomen hintoihin verrattuna.

Ja mikä parasta, raahasimme laivalta lonkerolaatikoita sen verran, että tienasimme jo uuden risteilyn ;) Mahdoimme olla näky kaikkine vetokärryinemme... Eikä kotonakaan oltu ihan toimettomina oltu, makuuhuoneen listat olivat viimein kiinnitetty paikoilleen ja mummin ja papan Hiace oli pakattu täyteen taas yhtä sun toista mökille vietävää. Mopo erityisesti, mutta myös kesäkalusteita uutta terassia koristamaan. Kiitos Sanna-ystäväiseni, täti muistaa taas pienillä paketeilla!


4 kommenttia:

 1. Mulla on kukkuramiton Karnaluks-kokemusta, mutta tupsukoneeseen en ole törmännyt. Voisitko esitellä tarkemmin, pls? Tehdäänkö sillä pipontupsuja vai sellaisia tasseleita kuin tyylikkäissä verhoissa ruukaa olla?
  Neulon just barettia yhdelle pikkuneidille ja siihen kuuluu tupsu. Olen edelleen vääntänyt tupsuja sillä alakoulussa opitulla pahvilappumeinigillä.

  VastaaPoista
 2. Moikka! Sama mekanismi tässä tupsukoneessakin kuin pahvilappumetodissa, mutta vähän modernimman näköinen se on ja tietty ikuinen. Samassa paketissa oli kaksi eri kokoa, iso ja keskisuuri, Hyllystä olisi löytynyt kone vielä pienemmillekin tupsuille, mutta "suuruudenhulluna" otin tuon. Otan sulle vielä kuvan.

  VastaaPoista
 3. Hei! En ole koskaan käynyt Karnaluksissa (vielä). Onko siellä hinnat hyvin esillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hinnat on mielestäni tosi hyvin esillä, yhden kerän hinta vs. hinta jos ostat 10 kerää tai enemmän samaa lankaa. Kassalla lisätään loppusummaan alv mutta sehän on tunnetusti aika paljon alhaisempi kuin meillä täällä. Ja muista kun menet: Karnaluksissa käy vain käteinen...

   Poista